Stor bøde til håndværker efter gasulykke

Justice Statue Lady Justice

Retten i Randers har idømt en vvs’er en bøde på 40.000 kroner for at have sjusket med sikkerheden, da en af hans ansatte installerede en gasvandvarmer, der endte med at eksplodere, så en kvinde fik flere forbrændinger på kroppen.

Lækkede gas

Ulykken skete i 2018, da den dengang 45-årige kvinde kom ind i sit sommerhus i Ebeltoft, hvor gasvandvarmeren var blevet sat op måneden før. Kvinden havde tændt et stearinlys i sommerhuset, og da der lækkede gas fra gasvandvarmeren, skete der en eksplosion.

Sikkerhedsstyrelsen anmeldte sagen, der blev efterforsket af Østjyllands Politis afdeling for Særlige Sager. Efterforskningen og særlige gastekniske undersøgelser viste, at der var sket flere alvorlige fejl under opsætningen af gasvandvarmeren, og at sikkerhedskravene ikke var opfyldt.

Blandt andet var der ikke foretaget den korrekte kontrol og afprøvning, installationen var på flere punkter sket i strid med vejledningen, og den var heller ikke anmeldt til sikkerhedsstyrelsen, som den ifølge loven skal.

Har et stort ansvar


Retten fandt, at den 65-årige ejer af den lille vvs-virksomhed fra Syddjurs, var skyldig i fire ud af fem punkter i tiltalen, og at det var ham, der personligt skulle dømmes.

-Sagen viser, at man som autoriseret håndværker har et stort ansvar for at overholde de sikkerhedskrav, der er, og at det kan få en alvorlig konsekvens, hvis man ikke gør det. Væsentligt ved dommen er, at det er ejeren af virksomheden, der holdes personligt ansvarligt, siger specialanklager Jan Østergaard.

Den 65-årige mand ankede dommen.