Regeringen vil med et nyt lovforslag sørge for at sociale medier hurtigt tager ulovligt indhold ned inden for korte frister.
De sociale medier har en enorm indflydelse på samfundet i dag, og det gør også, at de sociale medier i højere grad skal pålægges et ansvar for ulovligt indhold på deres platforme – og for at fjerne det hurtigt. Derfor vil regeringen med et nyt lovforslag stramme kravene til sociale medier. Lovforslaget er tirsdag blevet førstebehandlet i Folketinget.
Det vil medføre, at de sociale medier skal oprette en brugervenlig procedure, så det bliver nemt at anmelde indhold, og at anmeldelserne som udgangspunkt bliver behandlet inden for en tidsfrist på 24 timer. Overtrædelse af kravene skal kunne straffes med bøde.
-De sociale medier skal være et trygt sted for danskerne – især for vores børn og unge. Derfor ønsker vi i regeringen at fortælle sociale medier, hvor grænsen går. Vi vil ikke have, at danskerne bliver eksponeret for ulovligt indhold, som f.eks. børnepornografisk materiale, og at det ikke bliver fjernet, før det har spredt sig over hele nettet. Og hvis de sociale medier ikke lever op til de spilleregler, som vi fastsætter, så skal vi også kunne give dem bøder, der kan mærkes, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Med loven skal de sociale medier også oprette en procedure for efterprøvelse af deres beslutning om enten fjernelse, blokering eller fastholdelse af anmeldt indhold. Det vil sige, at det er muligt at få det sociale medies beslutning revurderet, hvis anmelderen eller den bruger, der fik fjernet eller blokeret sit indhold mener, at det sociale medie traf en forkert beslutning. De er samtidig forpligtet til at oplyse brugere om, hvorfor de får fjernet eller blokeret sit indhold.
De sociale medier skal yderligere til at aflægge en gennemsigtighedsrapport hvert år.
Hvis de sociale medier ikke opfylder loven, vil de blive straffet med bøder på op til 6 pct. af virksomhedens koncernomsætning. Bøden vil blive til-passet med andelen af brugere som det sociale medie har i Danmark
Det nye lovforslag tager afsæt i regeringens udspil ”Sociale mediers ansvar – Skærpede krav til sociale medier og digital dannelse af børn og unge”, der blev lanceret 15. august sidste år.