Eksplosionen i Beirut: Dødstallet stiger

Dødstallet efter den voldsomme eksplosion i Libanons hovedstad Beirut er nu oppe på 135. Samtidig meldes om mere end 4.000 sårede.

Dagen efter eksplosionen har rednignsarbejdere og frivillige fortsat det store arbejde med at lede efter sårede og døde i ruinerne.

Eksplosionen skete i et lager med 2.750 tons ammonium nitrat, som blev konfikseret for flere år siden. Ammonium nitrat benyttes som gødning, men kan også bruges i bomber.

Ifølge BBC News har eksperter fra det britiske University of Sheffield beregnet, at sprængningen svarede til omkring en tiendedel af sprængkræften af den atombomben, som blev smidt over den Hiroshima i Japen i slutningen af 2. Verdenskrig.

Den kraftige eksplosion har jævnet mange bygninger med jorden og ødelagt mange flere, og op mod 300.000 mennesker menes nu at være blevet hjemløse.

Humanitær hjælp

Flere lande har tilbudt humanitær bistand. Herhjemme har Udenrigsministeriet besluttet at give næsten 12 mio. kroner til nødhjælpsarbejdet i Beirut og samtidig sender Beredskabsstyrelsen 600 kemikaliebeskyttelsesdragter til nødhjælpsarbejderne på stedet, der hjælper med at håndtere kemikalieudslippet som følge af eksplosionerne.

-Vi har alle set billeder af den frygtlige eksplosion, som tirsdag ramte hjertet af Beirut. Der er brug for, at vi udviser international solidaritet og hjælper Libanon med at håndtere denne alvorlige krise. Pengene går blandt andet til de hårdt pressede hospitaler, der har akut brug for medicinaludstyr for at kunne hjælpe de mange tusinder tilskadekomne. Derudover har vi fokus på at sikre adgang til mad, vand og husly til de 200.000-300.000 mennesker, der pludselig er blevet hjemløse, siger udenrigsminister Rasmus Prehn og tilføjer:

-Eksplosionerne i Beirut kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Libanon. Landets økonomi og sundhedsvæsen er i forvejen helt i knæ. Og COVID-19 gør blot situationen værre. Samtidig er landet hjem for 1,5 millioner flygtninge, der også har brug for støtte. Vi er klar til at se på, om der er behov for mere humanitær hjælp, og derfor følger vi udviklingen nøje i tæt dialog med de libanesiske myndigheder og humanitære organisationer, siger Rasmus Prehn.

Embed from Getty Images